Finansal Okuryazarlık Nedir ve Neden Önemlidir?
Bu konuda uzun zamandır yazmak istiyordum, kısmet bugüneymiş. Finansal okuryazarlık bilincimin düşük olduğunu nispeten geç bir yaşta fark ettim. 20’li yaşlarıma gelmeden bu bilince erişebilmeyi dilerdim. Hayatımda önemli bir kırılım noktası olduğunu düşündüğüm için bu konuda tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Kendi yolculuğumdan bahsetmeden önce finansal okur yazarlık nedir tanımlamış olalım. Finansal okuryazarlık, diğer adıyla mali yazarlık, finansal hedeflere ulaşmayı, dünyada gelişen finansal değişiklikleri öğrenmeyi, anlamayı ve finansal riskleri yönetmeyi sağlayan bilgi ve becerileri ifade eder.

Finansal Okuryazarlık Yolculuğum
Aslında esnaf bir babanın evladı olarak çocuk yaşlarda çalışmaya başlamıştım. Her okul tatili benim için bir kaç günlük dinlenme sonrası iş başı demekti. Tekstil sektöründe üretim yapan bir firmamız vardı. Ben en alt kademeden “getir – götür” işlerini yaparak bu işe başlamıştım. Daha sonra zaman geçtikçe ve yaş aldıkça atölyemizde ki makineleri kullanmayı da öğrendim ve farklı işler de yaptım.
Bunlar tabi ki bana çok değerli kazançlar sağladı. Okul ve arkadaş çevrem dışında birçok farklı insanla diyalog kurma şansı yakalamıştım. Usta çırak ilişkisini iliklerime kadar hissetmiştim. Zira iş yerinde patron oğlu mantığı hiç bir zaman olmadı. Hatta en çok çalışan genelde ben ve kardeşim olurduk. Mesai diğer işçilerden çok daha erken başlar ve çok daha geç biterdi bizim için :). Bunun yanında para kazanmanın zor olan yönünü de görmüştüm, çünkü fiziksel olarak yorucu bir iş yaparak para kazanıyordum.
Üniversitede staj dönemime kadar bu şekilde çalışma hayatıma devam ettim. Stajlarım başladıktan sonra ise artık kendi mühendislik alanımda çalışmaya ve kendimi geliştirmeye vakit ayırmaya başlamıştım. İşte bu 7 – 8 yaşlarından 20’li yaşlarıma kadar olan süre zarfında çalışma hayatımda dürüst çalışmayı, işini hakkıyla yapmayı, farklı insanlarla çalışmayı öğrendim fakat para yönetimini, yatırım nasıl yapılır konusunu, bütçelemeyi ıskaladım. İş hayatımda bu alanlara çok dahil edilmemiştim. Bunda belki de babamın kendi işini değil de okuduğum bölümde iş yapmamı istemesinin payı vardı.

Her zaman birikim yapıp kendi ihtiyaçlarını kendi almaya çalışan bir çocuktum. Babamın bize vermiş olduğu 90’lı yılların çocuklarının birçoğunun bildiği İş Bankası kumbarasını olabildiğince doldurmaya çalışırdım. Üniversite hayatımı tamamlayıp iş hayatına girdikten sonra da aslında maaşımdan kalan kısmı yine benzer şekilde değerlendirme başlamıştım. Sadece biriktiriyordum fakat bu birikimle bir yatırım yapmıyordum. Yatırım yapmak sanki sadece iş adamlarına veya şirketlere mahsus bir olgu gibi düşünüyordum. Maalesef 4 – 5 yılımı bu şekilde harcayarak devam ettim. Yatırım namına yaptığım tek şey her Türk genci gibi bir araba almaktı. Onun da aslında bir gider kalemi olduğunu daha sonradan okuyup araştırınca fark etmiştim. Gerçi Türkiye ‘de otomobil bir yatırım kalemi gibi değerlenen varlık.
Faydalandığım Kaynaklar
Bu şekilde geçen süre zarfında varlık olarak çokta fazla yol alamadığımı görünce, bir şeyleri yanlış yaptığımı anladım. Sonrasında finansal okur yazarlığımı geliştirmek adına araştırmalara başladım. Aklıma ilk gelen ve birçok yatırım kalemini fark etmemi sağlayan kaynak bir podcast kanalıydı. İşe gidip gelirken birçok İstanbullu gibi bende fazlasıyla vakit harcıyordum. İşte bu yolculuklarda Spotify da bulunan Finansal Özgürlük kanalında bulunan içeriği adeta sömürerek yatırım alanında ilk bilgilerimi edindim. Kanala uzun süredir yeni kayıt gelmese bile mevcut halini aşağıda paylaşıyorum. Başlangıç noktası olarak faydalanmak isteyenler buradan erişebilirler. Podcaste emek verip bu bilgileri birçok insanla paylaşan arkadaşlara da buradan teşekkür etmiş olayım 🙂
Podcast yayınlarının yanında bu alanda yazılmış, başlangıç seviye kitapları da araştırmaya başlamıştım. İlk önüme çıkan kaynaklardan biri bloğumda yazısı da bulunan George Samuel Clason tarafından yazılmış Babil’in En Zengin Adamı oldu. Kitapta servet edinme ve birikim yapma ile ilgili farklı tekniklerden bahsediliyor. Kitabın incelemesine Babil’in En Zengin Adamı – Yatırım Konulu Kitap İncelemesi bağlantısından erişebilirsiniz. Bunun yanında Robert Kiyosaki ‘nin yazmış olduğu Zengin Baba Yoksul Baba isimli kitap, yatırım, birikim ve girişimcilik üzerine hikayeleştirilmiş şekilde birçok konudan bahsediyor. Her iki kitapta okuması keyifli ve finansal okur yazarlık konusunda temel konulara değiniyorlar.

Sonuç Olarak
Bu yazıda biraz kendi hikayemden bahsetmek ve finansal okuryazarlık konusuyla ilgili yazmayı planladığım yazılara giriş yapmak istedim. Sonra ki yazılarda bütçe yönetimi, yatırım teknikleri, farklı kaynaklar ve kişisel deneyimlerimden bahsetmeye devam edeceğim.
Sağlıcakla kalın.
Bir yanıt yazın