
George Samuel Clason tarafından 1926 yılında yazılan, antik Babil şehrinde geçen ve finansal olarak tavsiyeler içeren bir kitaptır. Kitabı okuduktan sonra ilk basım tarihini gördüğümde gerçekten şaşırdım. Üstünden neredeyse bir asır geçmiş olmasına rağmen, kitap hala geçerli tavsiyelere sahip ve birçok finans kitabı öneri listesinde yerini koruyor. Elimdeki baskı 147 sayfadan oluşuyor ve bir çırpıda okunuyor.
Konu
Babil’in en zengin insanı olarak bilinen Arkad ‘ın, kendisi gibi zenginliğe ulaşmak isteyenlere 7 adet tavsiyesi bulunmaktadır:
1. Birikiminizi büyütün
Her kazancın onda birini biriktirip, kalan onda dokuzunun diğer harcamalara ve giderlere harcanması, zamanla birikimin büyümesini sağlayacaktır. Ne olursa olsun, kazancın onda birinin her zaman birikime ayrılmasını tavsiye eder.
2. Harcamaları kontrol altına alın
Birikimi arttırmak için ikinci tavsiye, harcamaları planlayarak paranın gideceği yerleri iyi belirlemektir. Böylelikle gereksiz harcamaların önüne geçerek paranın 1/10 ‘unun birikime kalması garantilenmiş olur.
3. Birikim, sizin için çalışsın
Birikiminizi bir köşede tutmak yerine, farklı yatırım yöntemleri ile değerlendirerek değerinin artmasını sağlamalısınız. Böylelikle birikiminizin büyümesini sadece tasarruflarınızla değil, aynı zamanda birikiminizin ek getirileri ile de sağlamış olursunuz.
4. Birikimin kayba karşı korunması
Arkad’ın 4. tavsiyesi, birikimin yüksek riskli yatırımlara yönlendirilmemesidir. Birikiminizin ana parasını garanti edebileceğiniz yatırımlara yönelmenizi, böylelikle zor zahmetlerle ve uzun sürede kazanılan birikiminizin heba olmamasını öğütlüyor.
5. Bir ev sahibi olun
Burada Arkad’ın yaptığı tavsiye, en azından oturabileceğiniz bir ev sahibi olmanızdır. Böylelikle aylık kira ödemesi gibi bir gideriniz olmayacağı için, bütçenizi daha düzenli şekilde yapabileceksiniz.
6. Gelecekte rahat etmek için şimdiden biriktir
6. tavsiyesinde ise gelecekte rahat etmek, çalışamaz hale gelindiğinde muhtaç olmamak için gençlikte birikim yapmaya başlanması gerektiğini belirtiyor. Böylelikle emeklilik günlerinde rahat bir yaşamın garantisi alınmış olur. Emeklilikte güçlü bir birikim, ailenin kalanına da destek olacaktır.
7. Kazanma kapasitenizi arttırın
Arkad son olarak kişinin kendine yatırım yaparak, çalışarak ve kendini geliştirerek kapasitesini arttırması gerektiğini tavsiye ediyor. Böylelikle daha bilge, geniş vizyona sahip bir kişi olunacağını belirtiyor. Yükselen özgüvenle birlikte, kişinin önüne farklı fırsatlar çıkacaktır.
Altın’ın 5 kuralı

Photo by Zlaťáky.cz on Unsplash
Kitapta altın ‘ın beş kuralı şeklinde belirtilen 5 tavsiye bulunmaktadır. Kısaca bu 5 maddeye göz atalım.
- Gelirinin en az 1/10 ‘unu birikime ayıran kişiye altın memnuniyetle, artarak gelir.
- Altın (birikim), bilinçli ve bilgili idare edilirse, hızlı bir biçimde artar.
- Altın, bilinçli idare olarak idare edilirse sahibini terk etmez.
- Bilinmeyen işlere yatırılan, bilinçsizce kullanılan altın, sahibinin elinden kayar gider.
- Kısa yoldan zengin olmaya çalışan, kişisel istek ve arzularına göre hareket eden kişinin altını onu terk eder.
Sonuç
Babil, zamanına göre ileri mühendislik teknikleri, bilim ve sanat ile zengin bir şehir haline gelmiştir. Kitapta belirtiliğine ve yaptığım kısa bir araştırmaya göre, aslında şehrin kendisinde doğal olarak hiçbir zenginlik kaynağı bulunmamaktadır. Altın, gümüş, çok verimli ormanlar ve topraklar Babil ‘de yoktur. Fakat şehirde yaşayanlar bilim ve sanatla, çalışarak topraklarını daha verimli hale getirdiler. Zenginlikleri ülkelerine çektiler. Yaptıkları yüksek surlar ile şehri istilalardan korudular. Böylelikle şehrin güvenli ve uzun bir ömrü oldu.
Düşünüldüğünde, Arkad’ın tavsiyelerine uyarak, kişininde kendi servetini, zenginliğini yani Babil’ini sıfırdan oluşturması mümkündür. Tabi ki bu birikimi yaparken günümüz şartlarının yatırım araçlarını hesaba katmak daha faydalı olacaktır.
Bir yanıt yazın