Bu yaz eşimle birlikte Sırbistan Belgrad seyahati yapmak istiyorduk. Temmuz ayı için kendimizi ayarladık ve Temmuz sonunda Belgrad’da 4 gün geçirmek üzere yola koyulduk. Adım adım yaptığımız yolcuğu ve aldığım notları paylaşıyorum. Eğer bir Belgrad ziyareti düşünüyorsan, mutlaka okumanda fayda var.

Uçuş ve Havalimanında Yapılması Gerekenler
Sabiha Gökçen havalimanından kalkan uçağımız Nikola Tesla havalimanına inişini gerçekleştirdi. Bildiğiniz gibi şu an Sırbistan’a vize uygulaması bulunmuyor. Bu sebepten pasaportumuzu çantamıza atıp, uçağa atladık. Nikola Tesla havalimanında pasaport kontrolü ve bagaj alım işlemlerimizi yaptıktan sonra hemen aynı alanda bulunan döviz bürosundan (exchange office) yanımızda getirdiğimiz Euro ‘yu Sırp Dinarına çevirdik. Burada aslında direkt olarak Türk Lirasından Sırp Dinarına da çevrim yapılıyormuş fakat biz bunu bilmiyorduk. Bu sebepten yanımızda Euro götürmüştük. 150 Euro bozdurduk ve bu para bize 4 gün boyunca yeterli oldu (arada kredi kartı harcaması yaptım).
Burada not olarak kalsın, yolculuk yaptığımız tarihte 1 Türk Lirası 3,3 Sırp Dinarı ediyordu.
Havalimanından çıkmadan, bagaj alınan bölgede yerel mobil operatör şirketi Yettel ‘den mobil hat alarak 10 günlük 15 gb gibi bir pakete sahip olabilirsiniz. Biz burayı gözden kaçırdığımız için, bagaj alım ve döviz işlemlerimizi yaptıktan sonra havalimanının geliş bölümünden çıktık ve dışarıda bulunan mobil hat satıcısından başka bir operatörün kartını aldık. 10 günlük 10 gb ‘lık bir pakete 1200 Dinar ödedik. Rahat bir seyahat etmek isterseniz, size de bir mobil hat almanızı tavsiye ederim. Böylelikle Google maps kullanarak, istediğiniz noktaya toplu taşıma hatlarıyla ulaşabileceksiniz.
Toplu Taşıma Demişken…
Ülkede toplu taşımada yeni bir ödeme sistemine geçilmiş. Bu ödeme sisteminde telefonunuza yükleyeceğiniz BeogradPlus uygulaması üzerinden bilet alabiliyorsunuz.
Ülkeyi aşağıda da görebileceğiniz gibi Zone A ve Zone B olarak ikiye ayırmışlar. Bilet alırken hangi bölgedeyseniz o bölgenin biletini alıyorsunuz. Belgrad ve Nikola Tesla havalimanı kırmızı kısım olan Zone A kısmında kalıyor. Ödemeyi uygulama üstünden kredi kartı ile yapabiliyorsunuz.
Belgrad da en sevdiğimiz şeylerden birisi toplu ulaşımda ki rahatlık oldu. Google maps üstünden gitmek istediğimiz noktayı seçtiğimizde hangi otobüsle veya taşıtla gideceğimizi Google maps bize gösteriyor. Bunun yanında aracın durağa kaç dakika sonra geleceğini de gösteriyor. Biz Belgrad seyahati boyunca tüm yolculuklarımızı toplu taşıma ile yaptık. Zaten durakların hemen yanında da bulunan ekranlarda, gelen otobüslerin hat numaraları ve kaç dk sonra durağa varacakları yazıyor ve otobüsler kısa aralıklarla geliyor.
Velhasıl 72 numaralı otobüse binerek havalimanından Zeleni Venac durağına gittik. Burası Belgrad’ın merkezi bir konumu. Buradan sonra yürüyerek kalacağımız eve geçtik.
Görselde görebileceğiniz gibi aslında daha kısa sürede gidilebilecek seçenekler de var ama biz aktarma yapmak istemediğimiz için tek seferde gidebileceğiniz 72 hattını tercih ettik. Fakat dönüş yolunda artık yolları ve hatları öğrendiğimiz için, kendimize güvenimiz geldi ve çok daha kısa şekilde ana caddeden giden 600 ve 601 otobüsleri ile aktarma yaparak havalimanına döndük 🙂
Konaklama
Belgrad’a gitmeden önce Airbnb üstünden merkezde bulunan evleri araştırdık. Burada önemli olan şehrin merkezinde, turistik yerlere yakın bir ev tutmak. Bu sayede çok fazla yürümeden veya toplu taşıma kullanmadan bir çok yeri gezebilirsiniz.
Bizim tuttuğumuz ev, turistik merkez sayılabilecek meydana yürüme ile 20 dakika mesafedeydi. Fakat Aziz Sava Katedraline ve Nikola Tesla Müzesine çok yakın bir noktadaydı. Daha önce de belirttiğim gibi toplu ulaşım kullanımı çok rahat ve hızlı olduğu için, evin konumu az da olsa merkezin dışında olabilir. Aşağıya bizim kaldığımız evin konumunu bırakıyorum. Referans olarak kullanılabilir.
Kaldığımız ev otel odası formatında, küçük bir yerdi fakat temizlik ve kullanışlılık olarak üst seviyeydi. Bu sebepten çok memnun olarak konaklamamızı yaptık. Genellikle çevresinde konsolosluklar, restoranlar ve müzeler vardı.
Genel olarak ulaşım ve konaklama konularını hallettiysek, artık turistik gezimizle ilgili kısma gelebiliriz.
Bir sayfada tüm notları yazmak okumayı zorlaştıracağı için, gezi kısmını bir sonra ki yazımda yazacağım.
Selamlar.
Bir yanıt yazın